četvrtak, 9. veljače 2017.

Grčka torta


Grčka torta je jedna od najlepših i najčešće pravljenih torti kod nas. Veoma je izdašna a prelepog je ukusa jer se kombinuju orasi, dve vrste čokolade i plazma keks. Ako je odaberete budite sigurni da ste napravili dobar izbor.

Sastojciza celu tortu:
  • 12 celih jaja
  • 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 12 kašika mlevenog keksa
  • 750 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 375 gr margarina ili maslaca
  • 250 gr šećera u prahu
  • 100 gr mlečne Milka čokolade
  • 100 gr bele Milka čokolade
  • 150 gr suvog keksa ( koristila sam plazmu )
Belanca koristimo za korice, po 4.
4 belanca ulupati u jaku penu sa 4 kašika šećera.
Tome dodati 4 kašike oraha i 4 kašike keksa pa promešati.
Pleh dimenzija 30 x 20 cm obložimo papirom za pečenje i stavimo da se kora peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Ja sam pekla 12 minuta.
Pazite kada pečete, jer ako je prepečete jako će se skupiti.
Postupak ponovimo još 2 puta da dobijemo tri korice.
Žumancima dodato šećer za fil, brašno i malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavimo da provri.
Kada provri  zakuvamo žeumanca i mešamo dok se ne zgusne.
Sklonimo sa vatre, stavimo foliju i ostavimo da se hladi.
Ulupati margarin ili maslac sobne temperature sa šećerom u prahu, da bude penasto.
Toj masi dodati ohladjen fil od žumanaca i umutiti.
Masi dodajemo iseckane čokolade i sitno izlomljen keks.
Čokolada se može i izblendirati, ako vam je lakše.
Količina čokolade može da se poveća, a takodje da se dodaju u fil i orasi ili lešnici.
Ovim filom mazati korice.
Kora-fil, kora-fil, kora-fil.
Ostaviti najbolje preko noći da odstoji da se ukusi sjedine i korice i keks omekane pa dekorisati po želji i služiti.

Nema komentara:

Objavi komentar