Meki biskvit i vanila krem. Klasika je uvek aktuelna.
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 6 kašika brašna
- vanilin šećer ili ekstrakt
- prstohvat soli
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 450 ml mleka
- 2 vanilin šećera ili ekstrakt vanile
- 200 gr margarina ili maslaca
- šećer u prahu za posipanje ili po želji
Posebno umutiti belanca sa solju pa dodavati šećer ( i vanilin šećer ako dodajete njega ) i mutiti da se dobije jaka pena.
Pomešati belanca sa žumancima pa dodati brašno ( i ekstrakt ukoliko nejga dodajete ) i sve sjedintii.
Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečen i ohladjen biskvit prerezati vodoravno na dva dela da se dobiju 2 tanke korice.
Za krem pomešati žumanca sa šećerom pa dodati brašno i na kraju hladno mleko.
Mešati da nema grudvica i staviti na srednju vatru da se skuva.
Kada se zgusnulo skloniti sa vatre pa dodati vanilu, promešati i prekriti folijom. Ostaviti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin ili maslac pa mu dodati ohladjen krem i sve umutiti.
Naneti ceo krem izmedju dve korice, blago pritisnuti rukom da lepo legne i ostaviti da se ukusi sjedine i da se kolač ohladi i dodatno stegne.
Posle dodati odgore šta želite i poslužiti.
Nema komentara:
Objavi komentar