četvrtak, 9. veljače 2017.

Posna baklava



  • 500 gr gotovih tankih kora
  • 500 gr oraha
  • 500 gr šećera
  • 250 gr posnog margarina
  • 200 ml vode + 500 ml vode
400 gr šećera i 500 ml vode staviti da provri i kuvati nekoliko minuta ( po želji dodati kolutove limuna  na kraju ).
Uključiti rernu na 150 stepeni.
Pomešati mlevene orahe i 100 gr šećera.
Podeliti kore na 3 dela.
Otopiti margarin.
Premazati tepsiju margarinom pa staviti prvu koru ipoprskati je margarinom i vodom.
Uraditi tako sa svim korama prvog dela ali na zadnju koru ne prskati nista nego staviti pola nadeva od oraha.
Isti postupak ponoviti i sa drugim delom kora, pa opet staviti pola nadeva i preko staviti ostatak kora isprskanih sa margarinom i vodom.
Margarina mora da vam ostane da prelijete celu baklavu na kraju, a vodu svu utrošite pre zadnje kore.
Isecite odmah baklavu. Ne morate skroz do dole, malo je to teže nego samo gornje slojeve, otprilike do pola ili dokle vam nož ide i sv eprelijte ostatkom otopljenog margarina.
Stavite da se peče ( više se suši ) sat vremena.
Za to vreme će se sirup ohladiti.
Vrelu, pečenu baklavu zalijte hladnim sirupom i malo pritisnite nečim težim odgore, najbolje manjom tepsijom.
Ja sam stisnula malo više, pa ne izgleda nešto posebno, ali je ukus fantastičan, tako da znate, ne stiskajte previše :)

Nema komentara:

Objavi komentar