srijeda, 8. veljače 2017.

Karamel rozenka sa lešnicima




Gotove kore i brzi fil koji se maže topao, ali u tom slučaju kolač je baš mekan ili da se fil hladi, pa onda dobijemo čvrste štanglice. Na fotografiji je sa vrućim filom.

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 1l mleka
  • 3 pudinga sa ukusom karamela
  • 250 gr šećera
  • 150 gr pečenih mlevenih lešnika
  • 150 gr margarina
  • 150 gr čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 50 gr bele čokolade

800 ml mleka staviti da provri i dok čekamo da provri preostalih 200 ml razmutiti sa šećerom i pudingom da nema grudvica.
Kad mleko provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusne skloniti sa vatre pa dodati mlevene lešnike i mešati.
Posle ovog dela može se kolač praviti na dva načina. Može da se odmah stavi margarin u vrelo i da je mešati dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa pudingom i onda tako topao fil da se nanosi na kore. Ili da se ohladi puding, umuti se penasto margarin i njemu se dodaje puding uz mućenje.
Ja sam radila prvu, bržu verziju. Kod ovakve pripreme kore jako brzo omekane i kolač je izuzetno mekan, mora da se do sečenja drži u frižideru.
KOd druge pripreme ne mora jer fil nije vruć i neće kore previše otpustiti, omekaniće taman za jelo i sečenje.
Glazuru pravite na standardan način, na pari otopite čokoladu sa uljem i prelijete kolač, poravnate, protresete kolač i onda odmah otapate belu čokoladu, išarate i povučete čačkalicom. To sve morate odmah raditi dok se čokolada ne stegne. Ja sam malo čekala, deca su me zapričala i odatle ove crtice po glazuri, ali ne smeta. Ukoliko vam glazura ispadne grbava, uvek možete posuti odgore dok se još nije stegla mlevene lešnike, orahe ili keks i sakrijete neravnine.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar