četvrtak, 9. veljače 2017.

Voćna torta


Torta sa breskvama ili sezonskim voćem, kakao koricama, kremom od vanile i slatkom pavlakom.

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • čaša mleka za prelivanje kora
  • ( ili jednostavno ako vam je pretoplo kupite kakao kore )
  • 1 l mleka
  • 3 pudinga od vanile ( ili 6 kašika gustina, ekstrakt vanile )
  • 4 kašike kristal šećera
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 200 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • 5 – 6 bresaka 
Ulupati belanca uz dodavanje šećera u jaku penu i postepeno dodati žumanca i  ulje u mlazu i sve umutiti.
Na kraju dodati kakao, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti živom za mućenje.
Istresti sve u obložen pleh i  istaviti da se peče u zagrejanu rernu.
Okrugli kalup prečnika 23 cm ili manji četvrtasti pleh.žRernu zatim smanjiti na 180 tepeni.
Peći oko 30 minuta, izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Dok se kore peku skuvati puding.
Pomešati puding, kristal šećer i malo hladnog mleka ili gustin, šećer, ekstrakt vanile i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri i kada provri zakuvati razmučenu smesu pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati penasto margarin ili maslac sa šećerom u prahu.
Margarinu dodati ohladjen puding i sve dobro umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati trećinu filu sa vanilom i izmiksirati.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Staviti na tacnu prvu, isprskati mlkeom, naneti fil, iseckane i oljuštene breskve pa sloj slatke pavlake, isto ponoviti i sa drugom korom, a na a kraju sa filom koji vam je preostao namažete treću koru i celu tortu okolo i nanesete slatku pavlaku preko fila.
Dekorisati možete tanko iseckanim breskvama.
Tortu ostaviti da se dobro rashladi pa onda seći i služiti.

Nema komentara:

Objavi komentar