srijeda, 8. veljače 2017.

Posne vanilice


Za one koji poste i slave posne slave nezaobilazan kolač na trpezama su posne vanilice. Odličan spoj pekmeza od kajsija i mirisa vanile.

  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 500 gr brašna ( može malo da varira od veličine limuna, pa soka koliko ima )
  • sok od jednog limuna, može i sitno rendana korica ( ukoliko ne volite miris limuna, odlično se slaže i sok od narandže ili kisela voda  )
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile, ko nema može i vanilin šećer
  • pekmez od kajsija, može i po želji
  • šećer u prahu za valjanje vanilica
Natrljati brašno sa margarinom pa dodati sok od limuna ( narandže ili kiselu ), ekstrakt ili vanilin šećer i umesiti testo srednje tvrdoće.
Ne sme da se mrvi i kida ( dodate malo vode pa premesite ) niti da bude premekano ( dodate malo brašna pa premesite )
Ostaviti da odstoji pokriveno kesom pola sata.
Razvaljati na debljinu 5 mm pa čašicom za rakiju ili modlicom te veličine vaditi kolutiće.
Redjati u veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni ( uključite dok valjate testo ) i stavite da se peče 10ak minuta.
Treba da ostanu svetle, da požute može ali ne i da postanu braon.
Ako vam neka slučajno bude od dole braon samo malo nožem sastrugati, nema bacanja.
Lepiti po dve mažući sa po malo pekmeza izmedju i uvaljati u šećer u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar