350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 g šećera
2 kesice vanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 g pečenih mljevenih oraha
100 g oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
Premaz (fil):
100 g posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 g posnog mljevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
Za posipanje:
cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
100 g posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 g posnog mljevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
Za posipanje:
cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
Priprema
1. Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni
su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj
vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako
bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
2. Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje
gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste
sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno
mješanje. Smjesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek
papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i
prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies. Prohlađen
premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
3. Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj
posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve
fino sjediniti. Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.
1. Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni
su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj
vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako
bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
2. Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje
gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste
sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno
mješanje. Smjesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek
papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i
prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies. Prohlađen
premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
3. Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj
posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve
fino sjediniti. Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.
Posluživanje
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen. Prijatno!
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar